Sobre

L'autor s'atreveix a parlar sobre l'obra

A la fi, Carlos Be s'atreveix a parlar sobre ORIGAMI. El motiu és el comentari que el director i dramaturg Álex D. Capo registrava ahir en aquest lloc web, a l'entrada corresponent d'ORIGAMI.

Quan vaig acabar d'escriure ORIGAMI, me'n recordo, vaig sentir-me tan buit... En aquell text hi havia abocat tot el que era, és el teatre per mi. Quan vaig acabar d'escriure ORIGAMI, vaig decidir no tornar a escriure mai més teatre. I no ho vaig fer. Vaig tornar a la novel·la, als contes... En teatre ja ho havia dit tot. Si estava equivocat o no, ho decidiria el temps.

I el temps ho va decidir i ho va fer des de Ciutadella de Menorca. Jo era a Girona, amb ma mare al davant, a la cuina de casa, quan em van trucar per donar-me la notícia. Set persones havien llegit ORIGAMI i l'havien escollit entre 111 obres més. Eren en Joan Arrom, en Jordi Boixaderas, l'Antonia Bueno, la Isabel Díaz, en Joan F. López, la Itziar Pascual, el Màrius Serra. A la darrera reunió de deliberació i tal com resa l'obra, el comitè de selecció va fer la granota de paper seguint les instruccions del personatge de la Clàudia. El que no m'han dit mai és si després, com exigeix la mestressa, van raucar.

L'Antònia Bueno, portaveu del jurat, va dir que ORIGAMI els va capturar per unanimitat, entre moltes altres qualitats por su capacidad de enganchar al lector y tratarse de una obra que no deja indiferente. Por su alto nivel con ideas nuevas e interesantes y su aportación al panorama teatral. [...] por su arquitectura espléndida y su riqueza en símbolos potentes y polisémicos sobre la sociedad actual y la agilidad mostrada por el autor para manejarlos. Y al mismo tiempo, su acercamiento al planteamiento de las grandes obras clásicas. [...] se trata de una autoría muy sólida y de una gran madurez.

ORIGAMI guanyava el XXXI Premi Born de Teatre. L'Esperança Pons, Presidenta del Cercle Artístic de Ciutadella de Menorca, m'entregava el guardó al Teatre de Maó. Enguany farà dos anys de tot això. Em recordo del somni que vaig tenir aquella mateixa nit, de tornada a l'hotel de Ciutadella. Vaig somiar que guanyava el Premi Born. Per primera vegada a la meva vida, la realitat s'avançava als somnis.

L'Álex D. Capo escriu que ORIGAMI es la mejor obra de la literatura catalana de todos los tiempos. Mai no he parlat d'una obra meva. De fet, fins i tot ara no ho estic fent. Són els altres que en parlen. Personalment, crec que és millor que parli l'obra que l'autor. I sembla que ORIGAMI té molt a dir.Fotografia realitzada l'endemà de l'entrega del premi per en Fran Arráez a Ciutadella de Menorca (per veure la fotografia cap per avall, clica aquí).

¿Quieres compartirlo?

0 Comentarios